Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Allmän pension - premiepension (PPM), inkomstpension och garantipension

En man berättar något för de andra vid middagsbordet

Allmän pension är den pension du som arbetat eller bott i Sverige får från staten. Den består av inkomstpension och premiepension, samt även garantipension om du haft en låg arbetsinkomst. Den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever.

Allmän pension

När du arbetar och har en inkomst sätts pengar av till din allmänna pension via skatten. Avsättningens storlek beror på storleken på din lön. Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst (upp till 7,5 inkomstbasbelopp) till allmän pension. Som pensionsgrundande inkomst räknas lön och andra skattepliktiga ersättningar.

inkomstpension och premiepension

Inkomstpension 

Den största delen av de pengar som avsätts till allmänna pensionen, från din pensionsgrundande inkomst, går till inkomstpensionen. Totalt sett avsätts 16,5 % till inkomstpensionen. Om du är född 1938 eller senare, och har arbetat i Sverige, så har du tjänat in inkomstpension.

Premiepension

En mindre del av de pengar som avsätts till allmän pensionen, totalt 2,5 procent, går till premiepensionen. Denna kan du själv vara med och bestämma över genom att välja PPM-fonder. Om du inte har gör ett aktivt val sätts pengarna in på det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. 

Garantipension och tilläggspension

Garantipension

Garantipensionen är ett grundskydd som inte tjänas in genom inkomst, utan som beräknas på antal år som du bott i landet och ditt civilstånd. Om du har haft en låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige kommer du att få låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.

Tilläggspension 

Om du är född 1937 eller tidigare består din allmänna pension av tilläggspension från det gamla pensionssystemet, samt eventuellt inkomstpensionstillägg och garantipension. Är du född 1938-1953 så får du tilläggspension som en del av din allmänna pension. Ju senare i perioden du är född desto mer av din allmänna pension får du som inkomstpension och premiepension och mindre del tilläggspension. 

Premiepension (PPM fonder) - du kan göra ett aktivt val och byta

När det gäller premiepensionen så har Pensionsmyndigheten ett upphandlat fondtorg där du själv kan välja vilka fonder - även kallade PPM-fonder - pengarna ska placeras. Du kan ha max fem ”egenvalda” fonder. Om du inte har gjort något val sätts pengarna in på det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Gör ett aktivt val för att öka möjligheterna till god avkastning!

 • Logga i på Pensionsmyndigheten

  Hos Pensionsmyndigheten kan du se vilka fonder du har på ditt premiepensionskonto och hur mycket de är värda.

  Pensionsmyndigheten.se

 • Under Premiepension, klicka på byt fonder

  Det finns många fonder från Swedbank Robur att välja på, alla med Pensionsmyndighetens rabatt på fondavgiften. Vill du ha fonder som anpassar sig efter hur långt du har kvar till pensionen, välj då våra generationsfonder, Transfer.

  Generationsfonder

 • Välj fonder och godkänn

  Du kan när som helst byta fonder eller ändra fördelningen mellan dem.

Orange kuvert årsbesked för allmän pension

Varje år skickar Pensionsmyndigheten ut det orange kuvertet till dig. Det säger hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och visar hur mycket du hittills har tjänat ihop från staten.